EMDR therapie Delft
Triggers?
Heb je eerder te maken gehad met een overweldigende ervaring, waar je last van blijft houden? Triggeren bepaalde prikkels die ervaring weer, zodat je er fysiek sterk op reageert?
Dan kan het effectief zijn de lading van zo’n ervaring af te halen via EMDR. Dat staat voor: Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
Overweldigend
Er zijn ervaringen die zo overweldigend waren in je leven, dat je ze niet zoals andere ervaringen een gewone plek kon geven. Normaal verwerk je de gebeurtenissen van de dag tijdens je slaap en worden de ervaringen daardoor herinneringen, waar je met meer of minder plezier op terugkijkt.
Dat verwerken is een proces dat vooral je onderbewuste doet en dat veel te maken heeft met je lichaam. Zo gebeurt het verwerken ’s nachts tijdens REM slaap, waarbij je ogen snelle bewegingen maken. Als een bepaalde prikkel (bv. de sirene van een ambulance) een overweldigende, niet verwerkte ervaring triggert, dan ervaar je dat in je lichaam, dat geactiveerd wordt. Je gaat bv zweten, je krijgt een knoop in je maag of je hartslag slaat op hol. Daarnaast komen er dan zintuigelijke indrukken naar boven. Het is vaak niet zoals een gewone herinnering een verhaal met een kop en een staart, er komen dan meer flarden van beelden of geluiden met de bijbehorende gevoelens naar boven. Je reactie op de trigger overvalt je, hij is veel heftiger dan de situatie op zichzelf rechtvaardigt.
Bij ingrijpende ervaringen kun je denken aan een ongeluk, een inbraak, brand, gepest worden, heftig verlies of je structureel onvoldoende gezien voelen in je jeugd. Al die gebeurtenissen of perioden kunnen invloed hebben op je functioneren in het dagelijks leven. Overweldigend ervaringen kunnen niet worden geïntegreerd en de herinnering blijft als het ware vastzitten – onverteerd en rauw.
Door de heftige gebeurtenis op te roepen, komt die van het lange termijn geheugen in het werkgeheugen terecht. Doordat het werkgeheugen daarna overbelast wordt met activiteit en prikkels, gaat de emotie van de ervaring eraf en kun je de ervaring op een gewone manier opslaan. Daarna heb je er minder last van en word je er niet meer zo op getriggerd.
Verwerken
Het verwerken van ervaringen kun je vergelijken met het ’s nachts opruimen van de gebeurtenissen van de dag in een groot archief, elke ervaring wordt dan opgeborgen in het juiste vakje. Toch blijven er dan sommige dingen liggen als het ware in een mapje ernaast. Dat zijn dan overweldigende ervaringen, die niet verwerkt worden. Dat mapje schuif je onbewust steeds voor je uit, maar het blijft wel energie vragen. Met EMDR sla je de map open en geef je het A4-tje voor A4-tje een plaats in het archief. Daarbij benutten we, net als in de REM slaap, de oogbewegingen.
Wanneer EMDR?
EMDR wordt ingezet bij eenmalige of repeterende overweldigende ervaringen (shock trauma of ontwikkelingstrauma) of dat nu leidt tot PTSS of niet. Daarnaast wordt het ook ingezet bij een fobie, verslaving of eetstoornis (met een specifieke oorsprong).
EMDR richt zich niet alleen op het reguleren van de intense emoties, maar ook op het herstellen van het gevoel van zelfbeschikking, betrokkenheid en verbinding.
In dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=FubVAveULcU zie je bovenstaande nog eens toegelicht.
Deze ervaringen laten zulke sporen na in je geheugen, dat ze angstbeelden, nachtmerries en herbelevingen oproepen. Andere klachten die voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. En je gaat vaak negatief over jezelf denken.
Neem contact op met Wim de Jager, EMDR therapeut in Delft
Herken je je in een van de bovenstaande omschrijvingen? Of heb je vragen over wat je mag verwachten? Neem dan contact op met Wim de Jager via contact. Je kunt me ook bellen of appen op 06 20 600 668.
De praktijkruimte van coachpraktijk Wim de Jager bevindt zich aan de Van Kinschotstraat 3, 2614 XJ Delft. Dit ligt aan de kant van Rijswijk en Den Hoorn en is eenvoudig te bereiken vanuit Den Haag, Rotterdam, Westland en Zoetermeer. Er is voldoende parkeerplaats voor de deur.